0216 350 55 56

PÜRİN METABOLİZMASI DİYETİNDE SERBEST OLANLAR

  • İçecekler: yağı azaltılmış süt, yoğurt, kahve, çay, karbonhidratlı içecekler, ıhlamur
  • Ekmekler: beyaz ekmek, mısır ekmeği
  • Tatlılar: sade kuru pasta, kek, jelatinli tatlılar, az yağlı sütten yapılmış muhallebi,sütlaç
  • Yumurta: sebzeli veya katı pişmiş
  • Yağlar: sıvı yağlar
  • Meyve ve meyve suları: hepsi
  • Et/balık/kümes hayvanları: yağı az sığır eti, dana eti, kuzu eti, hindi, balık – günde 60 gramdan az
  • Peynir: az yağlı beyaz peynir
  • Patates ve tahıllar: patates, makarna, erişte, şehriye, pirinç
  • Tahıllar: pirinç, makarna, unlu yiyecekler
  • Çorbalar: az yağlı süt/yoğurt ile yapılan çorbalar, sebze çorbası
  • Sebzeler: ıspanak 200 gr, bezelye 60 gr, karnabahar 200 gr, mantar 50 gr, diğer sebzeler istenildiği kadar
  • Kuru baklagiller: kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur – günde en fazla 60 gram
  • Diğer: tuz, nane, tere, maydanoz, mısır, patlamış mısır, sirke

PÜRİN METABOLİZMASI DİYETİNDE SINIRLANACAKLAR

  • İçecekler: tam yağlı süt, alkol
  • Ekmekler: çavdar ekmeği ve krakeri, esmer ekmek çeşitleri
  • Tatlılar: serbest olanların dışındaki tatlılar tüketilmemelidir
  • Yumurta: kızarmış şekli
  • Yağlar: yağlı et suları
  • Meyve ve meyve suları:  sınır yok
  • Et/balık/kümes hayvanları: karaciğer, dalak, böbrek, dil, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kaz eti
  • Peynir: tam yağlı peynirler
  • Patates ve tahıllar: kızarmış patates, cips
  • Tahıllar: yulaf unu, kepekli ürünler
  • Çorbalar: et suyu ile yapılmış ve/veya parça etli çorbalar
  • Diğer: maya ve kuruyemişler

*Sakatatlar, av etleri yüksek, kurubaklagiller ve et/balık/tavuk ise orta derecede pürin içerirler. Bu nedenle bu besinlerin ya hiç tüketilmemesi ya da dikkatli tüketilmesi gerekir.