0216 350 55 56

KALP HASTALARI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER

  • Sakatatlar: dalak, böbrek, dil, dalak, beyin, karaciğer

  • Yağlı gıdalar: kaymak, krema, mayonez, pasta, soslar

  • Katı gıdalar: kuyruk gıdalar, iç yağı,margarin,tereyağı

  • Yağda kızartmalar: et,sebze,hamur kızartması

  • Alkollü içecekler

  • Yağlı etler, yağlı tavuklar, yağlı balıklar, sucuk, salam, sosis, pastırma

  • Kabuklu deniz hayvanları, karides, istiridye, kalamar.

ÖNERİLENLER:

  • Bir günde en az 2- 4 porsiyon arası çiğ sebze ve meyve yiyiniz.

  • Yemeklerde kepekli ekmeği tercih ediniz.

  • Kabuklu yenilen meyveleri soymayınız.

  • Haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeği bir dilim ekmek değişimi yerine 4 yemek kaşığı yiyiniz.

  • Zeytin tüketiminden ziyade ceviz tüketimini tercih ediniz.

  • Tuzlu gıdalardan uzak durunuz.

  • Egzersiz durumunuzu doktorunuza ya da diyetisyeninize danışınız.

  • Balık ve tavuk derisinden uzak durunuz.

  • Yemeklerde bol soğan sarımsak ve yeşilliğin yer alması faydalıdır.

  • Bütün sebzeler piştikten sonra yemeğe yakın iyice yıkandıktan sonra, bekletilmeden servis yapılmalıdır.

  • Yemeklerde sıvı yağ kullanılmalıdır. Katı yağ tüketimi ayda bir olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. ( kolesterol durumuna göre)

  • Kırmızı et ayda bir ya da iki defa tüketilmelidir. ( kolesterol durumuna göre)

Sizin için en iyi seçim besin grupları:

  • Yağ grubu: zeytinyağı, bitkisel sıvı yağ, zeytin ya da ceviz

  • Et grubu: her türlü balık, tavuk, hindi, zeytinyağlı kurubaklagil yemekleri.

  • Tahıl grubu: kepekli ekmek, tam buğday unu ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, bulgur pilavı, yulaf ezmesi

  • Süt grubu: light süt ve yoğurt grubu yağı ayrılmış süt ya da yoğurt

  • Meyve grubu: portakal, mandalina, kiraz, kivi, çilek,

  • Sebze grubu: yeşillikler ( marul, tere, roka, maydanoz, domates, brokoli)

Sakınılması gerekenler:

  • Tam yağlı süt-yoğurt

  • Yağlı peynirler

  • Kremadan yapılmış dondurmalar ve yiyecekler

  • Çikolatadan yapılmış tatlılar